Oönskad hårväxt är något som de flesta, mer eller mindre kan känna igen.
Hur mycket och hur lite hår vi har påverkas av bland annat ålder, hormoner och arvsanlag.
Många rakar, plockar eller vaxar idag bort oönskat hår vilket kan leda till irritation och en upplevelse av ökad hårväxt.
Generande hårväxt, för mycket hår, ojämn hårväxt? Anledningen att vilja ta bort hår är många men oavsett varför du vill ta bort ditt hår permanent så har vi en permanent lösning för det.
- HÅRBORTTAGNING MED LASER
Det finns flera metoder att använda för hårborttagning men ingen metod är så effektiv, skonsam och snabb som med laser då du faktiskt får ett permanent resultat på de hårsäckar som vi ”skjuter” på.
Hårväxt påverkas av fler olika faktorer som ålder, vitaminer, mineraler, hormoner, vissa mediciner och arvsanlag.
Hår växer i cykler och har då hårsäckar som kan vara antingen aktiva eller vilande. För de hår som växer på huvudet är växtcykeln ändå upp till 7 år och ca 90% av hårsäckarna är aktiva medan resterande 10% är vilande. Hår på armar och ben däremot har en aktiv växtcykel på 2-3 månader och här är endast 20% aktivt. Hur mycket hår man har beror på hur många hårsäckar som är i aktiv fas och hur tätt dessa sitter. Hur långt håret blir beror på hur fort det växer och hur lång växtcykeln är. De olika faserna: Håret på kroppen växer i olika faser Anagen, Telogen och Katagen fas.
Av håren på din kropp befinner sig en del av håren i anagen fas vilket är växtfasen som då har håret kontakt med hårsäcken och dess blodkärl, när håret hettas upp av laserljuset så leder det värme även till hårsäcken som då får en permanent skada och kan inte längre producera nya hår. En del av håren är i Telogen fas vilket betyder att håret håller på att lossna och en del av dina hårsäckar är i katagen fas vilket är vilofasen då det inte växer några hår i hårsäckarna. För att vi ska kunna ta bort ditt hår permanent så behöver du därför komma på flera behandlingar för att fånga alla hår i den anagena fasen.
- Hårborttagning med laser – SHR
Hår är naturligt men dyker tyvärr alltför ofta upp på ställen där man inte vill ha det,vilket ibland kan bero på stigande ålder eller förändringar i hormonbalansen. Många väljer att plocka, raka eller vaxa bort det oönskade håret, vilket ibland istället kan leda till irriterad hud och upplevelsen av ökad behåring och kraftigare hårstrån. Effekten vid dessa behandlingsmetoder är dessutom ofta väldigt kortvarig.
SHR:
Är ett instrument som avger mycket starka blixtar av infrarött ljus som kommer ur änden på ett munstycke. Det infraröda ljuset tränger igenom huden. Om mörkt pigment finns absorberas ljuset i det och övergår i värme.
Mörkt hår innehåller mycket pigment och ett sådant hårstrå blir därför kraftigt upphettat. Denna värma leds över till den omgivande hårsäckens väggar och botten som därigenom bränns och hårsäcken slutar att fungera/producera nya hårstrån. Metoden fungerar också på inåtväxande hår.
- SHR vs traditionella IPL – vad är skillnaden?
Vi har lång och väldokumenterad erfarenhet av att ta bort oönskad hårväxt med hjälp av SHR, vilket ger en betydligt bättre effekt än de mer traditionella IPL-systemen. Skillnaden mellan IPL och SHR maskin är att SHR har exakt rätt pulslängd och att enbart arbetar med hjälp av den våglängd som är optimerad för så effektiv hårborttagning som möjligt.
Det gör SHR till en mycket kraftfull och effektiv behandlingsmetod för att ta bort hår på längre sikt.
- Hur kan laser ta bort hår permanent?
Inuti ditt hår finns melanin. Håret innehåller olika mängd melanin vilket skapar dess färg.
Färgen drar till sig laserljuset och då skapas värme. När håret och hårsäcken blir tillräckligt varma skadas hårsäcken och kan då inte längre producera nytt hår.
OBS Håret försvinner för alltid i de hårsäckar som blivit behandlade (skjutna) med laser.
Om du av olika skäl börjar producera nya hår i nya hårsäckar om tjugo år runt det behandlande området så är det inget vi kan påverka.
- När är en behandling med SHR lämplig?
* För borttagning av oönskad hårväxt på alla delar av ansiktet eller kroppen
* Viktigt att tänka på är att mycket ljust, vitt eller grått hår inte går att ta bort permanent med hjälp av laser.
* Ju grövre och mörkare hår och ju ljusare hud, desto bättre och snabbare resultat. Detta beror på att ju mer pigment det finns i hårstrået desto lättare och effektivare leds laserstrålen ned i hårsäcken.
- Vad händer inför en hårborttagning?
För hårborttagning krävs det en serie av upprepade behandlingar för att uppnå ett optimalt resultat.
Allt hår på vår kropp har tre olika faser.
Växt-, avstötnings- samt vilofasen och varje hårstrå lever sitt eget liv. Om det inte vore så skulle vi vara väldigt håriga vissa perioder och hårlösa andra.
När det gäller hårborttagning så kan vi bara ta bort håret som är i en växtfas.
Det är då håret har kontakt med hårsäcken där proteinet och stamcellerna finns som vi ska förstöra.
När håret är i avstötningsfasen finns ingen kontakt med hårsäcken som då är på väg in i vilofasen. Vilofasen varierar dessutom på vår kropp. I ansiktet är den bara några veckor, medan vilofasen för benen kan vara flera månader.
- Hur går hårborttagning till?
Det hår som ska tas bort ska med fördel rakas eller klippas av innan behandlingen påbörjas för bästa resultat. Viktigt att tänka på är att man inte vaxar, plockar eller bleker håren på 6 veckor innan en behandling, då lasern endast har en möjlighet att påverka de hårsäckar som innehåller pigmenterade hårstrån.
Laserpulserna kan kännas som små stick men i övrigt är behandlingen skonsam och inte alls smärtsam. Hur lång tid behandlingen tar beror på hur stort område som ska behandlas, och ett mindre område tar endast några få minuter.
Antalet behandlingar som behövs varierar beroende på var på kroppen behandlingen ska utföras, och vilken hår- och hudtyp du har. Vanligtvis krävs 6-8 behandlingar för att nå ett fullgott resultat och det ska helst gå ca 3-6 veckor mellan varje behandlingstillfälle.
- Vad händer efter behandlingen?
Efter laserbehandlingen uppstår vanligtvis en lätt rodnad eller svullnad som försvinner av sig självt inom något dygn. I något enstaka fall kan en brännblåsa bildas som läker ut inom en vecka, men i mycket sällsynta fall kan det leda till en liten pigmentering eller ett ärr. Det är viktigt att skydda det behandlade området från solexponering, framförallt de närmaste veckorna före eller efter en behandlingen.
Undvik också intensiv träning som orsakar svettning och bastubad inom de närmaste 48 timmarna. Måste kunden sola efter behandlingen, måste kunden vänta helst 48 timmar ock sedan använda solskyddsfaktor 50 och uppåt.
Behandlingar:
- Hårborttagning
- Borttagning av mörka pigmentfläckar
Inför din första behandling:Första besöket är en konsultation, där vi bedömer det område och den behandling du vill göra. Därefter bokar vi in en laserbehandling om vi anser att det du vill behandla är behandlingsbart.
Så går en behandling till:
Läs igenom listan över vad du ska tänka på inför och efter din behandling innan du kommer (se nedan).
När du kommer till oss första gången så får du fylla i en journal med dina namn- och personuppgifter så vi kan anteckna dina personliga inställningar på SHR.
Därefter bedömer vi din hudtyp och provar vilken styrka vi ska ställa in just för dig.
Under själva behandlingen använder vi ultraljudsgel som ger en kylande effekt.
Vid själva skottet med IPL och RF så blir det varmt i huden och kan sticka till men det är en övergående känsla. En del tycker det gör ont, andra inte. Huden får en rodnad och kan svida lite efter behandlingen, detta är dock övergående.
Tänk på innan en behandling:
- Ej vaxat/plocka området. Man ska raka det dagen innan man kommer.
- Ej sola 48 timmar innan behandlingen
- Ej använda "brun utan sol" 2 veckor innan.
- Ingen parfym, smink eller hudlotion på det aktuella behandlingsområdet.
Tänk på efter en behandling:
- Behandla området som ett skrapsår.
- Vänta 48 timmar innan du solar. Använd alltid solskydd (minst SPF 20 eller mer).
- Återfukta behandlat område dagligen.
- Använd inte make up på några dagar vid behandling i ansiktet.
- Kombinera inte SHR med annan laserbehandling eller värmebehandling.
- Mellan behandlingarna går det bra att raka området. Undvik att vaxa eller plocka.
Reaktioner efter en behandling:
- Rodnad, blåsor samt lätt klåda kan ibland uppstå, men brukar försvinna efter några dagar.
- I sällsynta fall kan huden övergående bli ljusare eller mörkare (hyperpigmenterade).
Det är viktigt att följa restriktioner om solning efter en behandling för att inte skada huden!
Kan alla få behandling?
Nej.
Det finns vissa tillstånd och medicinska orsaker som gör att vi inte kan behandla.
Dessa är:
- Pacemaker
- Waran
- Anabola steroider
- Gravida/ammande
- Om du äter A-vitamin eller fotokänslig antibiotika.
Vid diabetes kan man få en större reaktion vid behandling.
Blodsockerfall kan inträffa under eller efter behandlingen, detta pga att det frigörs mycket slaggprodukter i kroppen under en behandling.
Rådfråga din läkare innan du bokar tid.
Om du äter hormontabletter (ej preventivmedel) så kan det behövas fler behandlingar då dessa preparat främjar mer hårväxt.